loader image

Brnabić: Svaki trenutak u Kini koristim za razgovore sa privrednicima

 Premijerka Srbije Ana Brnabić, koja se danas sastaje sa kineskim predsednikom Si Đinpingom, svoju radni posetu Pekingu započela je sastancima sa kineskim kompanijama.

Ona je razgovarala sa predstavnicima HBIS grupe koja je vlasnik smederevske železare, a potom i sa kompanijom JD.com o mogućnostima promocije srpskih proizvoda i turističkih potencijala Srbije na kineskom tržištu.

Premijerka je navela da koristi svaki trenutak boravka u Kini za razgovore sa kineskim privrednicima kako bi se obezbedile nove investicije. Brnabić je posetila i Institut za genetiku i razvojnu biologiju Kineske akademije nauka.

U razgovoru sa predstavnicima genetičke i bioinformatičke kompanije BGI, koja ima razvojni centar u Beogradu i 17 zaposlenih inženjera, Brnabić je rekla da podržava saradnju sa tom kompanijom koja je, kako je rekla, centralna tačka Bio4 kampusa. BGI kompanija je partner za sekvenciranje genoma i bioinformatiku, sarađuje i sa fakultetima iz Srbije i naučnim institutima i stipendiraju studente iz Srbije.

„Jako sam srećna što imamo sistem školarina i razmenu studenata. Bez toga ne bismo uspeli da ostvarimo svoju biotek strategiju“, istakla je Brnabić.

Izvor: RTV

Podeli tekst

Najnoviji članci

Kategorije