loader image

Ana Brnabić: OTVORENO NOVO POGLAVLjE SRPSKO-KOREJSKIH ODNOSA

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić započela je zvaničnu posetu Republici Koreji sastankom sa predsednikom Vlade Republike Koreje Han Dok-Suom.

„U proteklih godinu dana smo kroz sadržajne razgovore vođene na visokom nivou i preduzete konkretne korake, koje nastavljamo danas ovde u Seulu, otvorili jedno novo poglavlje srpsko-korejskih odnosa“, istakla je Brnabić i navela da će oni u bliskoj budućnosti dati značajne i konkretne ekonomske plodove.

Premijer Dok-Su je podvukao da je Srbija idealno mesto kao hab za kompanije iz Koreje za širenje svojih poslovanja u Evropi, a što će i srpskim kompanijama otvoriti mogućnost za širenje poslovanja po evropskom kontinentu.

„Rukovođena rastućom trgovinskom razmenom i roba i usluga, ekonomska saradnja dve zemlje se sve intenzivnije razvija. Fascinantno je da je robna razmena između naše dve zemlje je u prethodnoj deceniji povećana 49 puta, a srpski izvoz čak 102 puta, dok značajan doprinos tome daju i korejske kompanije u Srbiji, koje trenutno zapošljavaju skoro 9.000 radnika“, navela je Brnabić.

Brnabić je istakla da nas, kada je u pitanju investiciona saradnja, čeka još mnogo posla i da je zato posebno važno potpisivanje Sporazuma o uzajamnom podsticanju i zaštiti ulaganja, a kojim će biti pružena dodatna pravna sigurnost i stvoren novi zamajac za privlačenje korejskih investitora u Srbiju.

Premijeri su ujedno pozdravili korake koje su dve strane preduzele radi započinjanja pregovora o Sporazumu o ekonomskom partnerstvu.

Postignuta je saglasnost i izražena zajednička volja da formalni pregovori o ovom Sporazumu budu započeti, a u skladu sa relevantnim nacionalnim procedurama.

Očekuje se da će Sporazum o ekonomskom partnerstvu Republike Srbije i Republike Koreje, kada bude zaključen, značajno doprineti unapređenju bilateralne ekonomske saradnje kroz uspostavljanje režima slobodne trgovine i dodatno snaženje investicionih mogućnosti.

U svetlu sve intenzivnije bilateralne saradnje u domenu industrija zasnovanih na znanju i inovacijama, Brnabić i Dok-Su pozdravili su što su dve strane započele razgovore o uspostavljanju stalnog dijaloga u oblasti inovativne ekonomije.

Ovaj mehanizam redovnog dijaloga biće usmeren na četiri ključne oblasti – pametnu mobilnost, bioekonomiju, digitalnu transformaciju i nove tehnologije zelene energije.

Dve strane očekuju da će ovaj mehanizam, kada bude uspostavljen, služiti kao katalizator za dalji napredak ekonomske saradnje između dve zemlje.

Brnabić je istakla da je Srbija poslednjih godina među vodećim dobavljačima Koreje kada su u pitanju žitarice, naročito kukuruz, te je na sastanku bilo reči i o daljim koracima za jačanje saradnje u oblasti poljoprivrede.

Brnabić je takođe izrazila spremnost za uspostavljanje bliže saradnje u oblasti kreativnih industrija, kao i interes za jačanje međuljudskih kontakata kroz saradnju u oblastima omladinske razmene i sporta.

Brnabić i Dok-Su razmenili su stavove o aktuelnim globalnim i regionalnim pitanjima i potvrdili nameru za nastavak međusobne podrške u međunarodnim organizacijama od uzajamnog značaja.

 

Izvor: Tanjug

Podeli tekst

Najnoviji članci

Kategorije