loader image

Brnabić: Mislim da je Vučić uspeo da otkloni opasnost od uvođenja sankcija Srbiji

Premijerka Srbije Ana Brnabić ocenila je danas da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na samitu Evropske političke zajednice u Granadi uspeo da otkloni opasnost od donošenja odluke o uvođenju sankcija Srbiji, o čemu je bilo reči u međunarodnoj zajednici nakon incidenta u Banjskoj 24. septembra.

„Predsednik je imao veliki broj sastanaka tamo sa mnogo zvaničnika i razgovarali smo jutros oko pola jedan kada je završio. Želela sam da mu pružim podršku jer čak nisam ni sigurna da li u potpunosti razumem ogroman teret koji je preuzeo na sebe kako bi zaštitio Srbiju i srpski narod na KiM. Mislim da je uspeo da otkloni neposrednu opasnost od uvođenja sankcija, ali ne mogu da govorim o detaljima“, rekla je premijerka za TV Pink.

Istakla je da je od incidenta u Banjskoj pokrenuta lavina dezinformacija iz Prištine, a da je predsednik svojom pribranošću uspeo da to zaustavi.

„Lavina dezonformacija od strane Prištine kako bi se Srbija napala i ta tragedija iskoristila za uvođenje sankcija Srbiji i predsedniku. On je uspeo neverovatnim napornim radom i fokusirano, i u tim najtežim trenucima pribrano i bez očajavanja da nastavi da radi. Rekla bih da je uspeo da zaustavi lavinu dezinformacija i stabilizuje situaciju“, rekla je Brnabić.

Dodala je da je najvažnija poruka građanima da je ona uverena da je predsednik na samitu u Granadi uspeo da obezbedi da Srbija bude sačuvana.

„Verujem da je juče u Granadi predsednik uspeo da obezbedi da Srbija bude sačuvana, ne mogu da govorim o detaljima, ali mislim da je uspeo. Da li je prošla kriza i teška vremena – nisu. I dalje postoje ogromni pritisci sa svih strana, ogromni pritisici i iz regiona i, kao što su mogli da vide svi naši građani, i ogromna želja da se ova situacija u južnoj pokrajini iskoristi i uvedu sankcije Srbiji“, ocenila je premijerka.

Ponovila je da misli da je predsednik uspeo da neposrednu opasnost od uvođenja sankcija Srbiji otkloni, ali da sada ne može da kaže ništa više o tome.

Prištinu ne zanima ni mir, ni stabilnost, već samo da se kazni Beograd

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić je ocenila da Prištinu ne zanima ni mir, ni stabilnost, noi deeskalacija, već ih jedino zanima da se kazni Beograd.

Brnabić je za TV Pink istakla da briljantna jučerašnja izjava za medije predsednika Vučića najbolje opisuju našu politiku, a to je da se mi nikada nismo borili za sankcije bilo kome, uvek smo se trudili da mislimo o našem narodu i građanima, kako bismo obezbedili bolji životni standard našim građanima.

„Sa druge strane, imate one koji se uvek zalažu za kažnjavanje Srba i nije im važno ništa drugo, ni kako žive njihovi građani, niti išta. I to je jedina njihova politika“, navela je ona.

Ukazala je da se to jasno vidi i iz izjave predsednice privremenih prištinskih institucija Aljoše Osmani, koja je rekla da ne želi da razgovara sa Vučićem dok mu se ne uvedu sankcije.

„To znači da ih ne zanima ni mir, ni stabilnost, deeskalacija, već ih jedino zanima da se kazni Beograd i to praktično ide u dalju eskalaciju“, rekla je premijerka.

Dodala je da ne zna da li je Osmani ušla sa srpskim pasošem u Španiju, s obzirom na to da Španija ne priznaje pasoše tzv. Kosova.

Naglasila je da predsednik Vučić nikada nije odbijao sastanke.

„Vučić nikada nije odbijao sastanke, kako on uvek kaže, bolje da razgovaramo 100 godina nego da ratujemo jedan dan i ne moramo da se volimo, ja ću sebe naterati da razgovaram. Kako kaže Vučić, razgovaraću i sa crnim đavolom ako će to dovesti do rešenja i to je poruka koju su juče u Granadi videli svi. On će razgovarati i u tri i u šest ujutru i kada god da treba“, rekla je predsednica Vlade.

Kada je reč o položaju Srba na KiM, Brnabić kaže da nisu samo oni u nezavidnoj poziciji.

„Vi imate brojna pisma romske zajednice sa KiM koji govore da su oni građani drugog reda, koji govore o tome da ih Kurti ne prepoznaje kao građane, čak i oni koji su bili u administraciji su izašli jer nisu hteli da trpe poniženje“, rekla je Brnabićeva.

Prema njenim rečima, situacija na Kosovu i Metohiji umnogome zavisi od međunarodne zajednice i mnogo toga je u rukama Evropske unije.

„Mi ih, bez obzira na sve, pozivamo na implementaciju svih sporazuma, Briselskog pre svega, kao prvog sporazuma normalizacije, formiranja ZSO, ali ne ZSO kao nevladinih organizacija ili kako oni kažu ZSO u skladu sa kosovskim ustavom, nego u skladu sa Briselskim sporazumom i svim ostalim iz 2015. godine koji tačno i precizno određuju šta su njene nadležnosti“, rekla je Brnabić.

Dodala je da je to, na kraju krajeva i prva tačka Briselskog sporazuma, pa i Ohridskog.

„Tako da je u potpunosti lopta na terenu Prištine, ali EU mora da se odredi prema tome. Iskreno, teška je situacija, teško je pričati o tome, ali važno je pričati o tome. U svakom slučaju, ono što brani Srbe na severu KiM je istina, ono što brani Srbiju je istina“, dodala je premijerka Srbije.

Na pitanje da li će međunarodna zajednica reagovati na nestašicu lekova na severu KiM i sprečiti humanitarnu katastrofu, Brnabić je rekla da je upravo to bila jedna od tema njenog sastanka sa šeficom misije Unmik Karolin Zijade.

„Oni kažu da prate situaciju, mi verujemo u UN, mi verujemo u Unmikov tim na terenu. Verujem da će to biti pod kontrolom, sve oči su sada uprte na sever KiM“, dodala je Brnabić.

Predsednik preuzeo najtežu borbu da sačuva Srbiju

Premijerka Brnabić izjavila je istakla da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na samitu Evropske političke zajednice u Granadi na sebe preuzeo najtežu i najbitniju borbu da sačuva Srbiju, da je zakloni od svih pritisaka i da se bori istinom.

„Ja verujem da su zahvaljujući toj borbi svi razumeli količinu dezinformacija koje je Priština slala poslednjih dana. Od svega što mi dobijamo od naših ambasadora koji predstavljaju Srbiju u državama EU, čini mi se da je sada potpuno jasno da je kampanja dezinformacija bila brutalna“, rekla je Brnabić za TV Pink.

Navela je da je Priština u velikoj diplomatskoj ofanzivi i da apsolutno insistira na uvođenju sankcija Srbiji.

„Imaju ogromnu podršku nekih zemalja iz regiona. Mi smo iz Zagreba čuli jasne pozive da se uvedu sankcije, ali šta da radite, to nije ništa što bi bilo koga od nas iznenadilo, dobro je što smo uspeli nekako da zaustavimo tu lavinu i stabilizujemo situaciju“, rekla je Brnabić.

Prema njenim rečima, Vučić je uspeo u tome da se glas Beograda i Srba sa KiM čuje i da svima bude jasno da Beograd osuđuje svaki akt nasilja.

„Da je naša politika mir i stabilnost, ali da moramo da vidimo šta su uzroci i to da je od dolaska Kurtija na vlast 11 odsto Srba napustilo teritoriju naše autonomne pokrajine KiM, da imamo humanitarnu krizu, da je tamo dozvoljeno pucati na ljude i na decu“, istakla je Brnabić.

Brnabić: Ne verujem da će do 2030. doći do proširenja EU

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić ne veruje da će do 2030. godine doći do proširenja Evropske unije, ali da to ne znači da Srbija treba da odustane od evropskog puta.

„Trgovinski partner broj jedan za Srbiju je EU. Među 65-70 odsto svih stranih investicija dolazi iz EU. Dolaze svakako i iz Azije, u poslednje vreme sve više, ali samo nemačke kompanije zapošljavaju više od 80.000 ljudi u Srbiji. Evropska unija je daleko najvažnije naše izvozno tržište“, rekla je Brnabić za TV Pink.

Dodala je da veruje da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom svog boravka u Kini sredinom meseca sa predsednikom te države na svetu potpisati trgovinske sporazume i da će Kina nakon toga postati važno srpsko izvozište, ali da će EU u svakom smislu biti trgovinski partner broj jedan za Srbiju.

„Sve reforme koje sprovodimo na evropskom putu su pre svega u interesu naših građana i naše zemlje, a one nas neophodno vode u EU“, rekla je Brnabić.

Brnabić je istakla je da je Srbija 2013. godine pod vođstvom predsednika Vučića izabrala evropski put.

„Ali kao što je on rekao u svom govoru pred UN-om, oko koga se ne stišava bura, ‘mi jesmo na evropskom putu, ali mi ne napuštamo naša tradicionalna partnerstva’. I te stvari nisu međusobno suprotstavljene. One su u skladu jedna sa drugom i u najboljem interesu naše države“, rekla je Brnabić.

Ona je naglasila da Srbija neguje dobre odnose i sa državama poput Ujedinjenih Arapskih Emirata, Kine i Indije, a nije prekinula veze ni sa Ruskom Federacijom.

„Mi imamo sve bolju saradnju i sa SAD-om. Kako raste naš IT sektor, koji je postao najbrže rastući izvozni sektor srpske ekonomije, tako su SAD postale naš najveći trgovinski partner kada je u pitanju razmena usluga. Više od 20 odsto razmene usluga ide u SAD“, rekla je Brnabić.

Komentarišući izjavu bivšeg predsednika Evropske komisije Žan Klod Junkera, da EU daje lažnu nadu Ukrajini u vezi brzog pristupanja toj ekonomskoj i političkoj zajednici, Brnabić naglašava da je on bio jako otvoren čovek i političar van šablona.

„Imali smo uvek dobre odnose s njim i uvek je govorio o stvarima onoko kakve jesu. I imao je više nego korektan odnos prema Srbiji, ali u vreme kada je bio predsednik Evropske komisije nije bilo rata u Ukrajini i nije postojala tema brzog učlanjenja Ukrajine u EU“, rekla je Brnabić.

Dodala je da veruje i da predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen iskreno veruje u agendu proširenja naročito kada je u pitanju Zapadni Balkan.

„Ja verujem da se i Ursula fon der Lajen ozbiljno bavi tom temom i mislim da ne daje lažne nade“, navela je Brnabić.

Ona je dodala da postoje države članice koje su zatvorene ili u najmanju ruku skeptične skeptične kada je u pitanju brzo prošitrenje i naglasila da je za to potrebna jednoglasna odluka članica.

„Ja ne verujem da će do 2030. godine doći do bilo kakvog proširenja. Najpre su potrebne reforme EU, a da li će biti proširenja nakon toga ne znam. Ja nisam preveliki oprtimista, ali to ne znači da mi treba da odustanemo od evropskog puta“, zaključila je Brnabić.

 

Izvor: RTV

Podeli tekst

Najnoviji članci

Kategorije