loader image

Bratislav Gašić: ZNAČAJNA SARADNjA NAŠE GRANIČNE POLICIJE I FRONTEKSA

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić i evropska komesarka za unutrašnje poslove i migracije Ilva Johanson obišli su na Graničnom prelazu Horgoš zajedničke patrole srpske granične policije i evropske Agencije za graničnu i obalsku stražu – Fronteks i ocenili da je njihova saradnja, koja je rezultirala dobrim rezultatima u suzbijanju iregularnih migracija, na izuzetnom nivou.

Ministar Gašić, nakon sastanka sa evropskom komesarkom, istakao je da je saradnja naše granične policije i Fronteksa značajna i za Srbiju i za Evropsku uniju, jer udruženim snagama štite naše, ali i granice EU od iregularnih migracija.

„Od početka godine duž granice sa Mađarskom sprečen je 881 ilegalan prelazak granice, dok je taj broj, u istom periodu prošle godine, bio 172“, precizirao je ministar Gašić i naglasio da će Srbija nastaviti sa procesom usaglašavanja sa viznom politikom Evropske unije.

Dodao je da je Republika Srbija pokazala da je pouzdan partner u suzbijanju ilegalnih migracija i borbi protiv prekograničnog kriminala.

Ministar Gašić je podvukao da je Srbija zemlja koja se humano i sa razumevanjem odnosi prema svima koje je nevolja naterala da napuste svoje države, ali da ima nultu toleranciju prema svim vidovima kriminala.

Poručio je da sa migrantskom krizom nijedna država ne može da se nosi sama i da je zato neophodno da sve zemlje migrantske rute nastave da sarađuju i rade zajedno.

Evropska komesarka za unutrašnje poslove i migracije Johanson istakla je da je Evropska unija posvećena jačanju partnerstva sa Srbijom, posebno u oblasti efikasnog upravljanja granicama.

 

 

 

Izvor: Tanjug

Podeli tekst

Najnoviji članci

Kategorije