loader image

Bratislav Gašić: Nastavićemo da ponažemo ugroženim područjima

Vlada Republike Srbije poslala je građanima Sirijske Arapske Republike, pogođenim katastrofalnim zemljotresima, 105 tona humanitarne pomoći ukupne vrednosti od oko milion evra.

Ovaj kontingent pomoći čine lekovi, medicinska oprema i sanitetski materijal u vrednosti od 71.904.428 dinara, zatim hrana u vrednosti od 20.916.687 dinara, šatori, agregati, ćebad, sredstva za higijenu, kao i druge potrepštine neophodne građanima Sirije.

Pomoć je obezbeđena u saradnji sa Republičkom direkcijom za robne rezerve, RFZO, MUP-SVS, Crvenim krstom Srbije, Komesarijatom za izbeglice i migracije, kao i domaćim kompanijama.

Otpremanju pomoći, koja je poslata građanima Sirije, prisustvovao je ministar unutrašnjih poslova u Vladi Republike Srbije Bratislav Gašić sa ambasadorom Sirije u Srbiji Basemom Džamanom Agom.

„Vlada Srbije je već odobrila pomoć u iznosu od milion evra koja je uplaćena Siriji. To nije sve. U ovom trenutku u magacinima za prijem humanitarne pomoći koju obezbeđuje Vlada, ali i građani i domaća privredna društva, ostalo je još blizu 100 tona pomoći, koja će biti otpremljena Siriji drumskim i morskim prevozom“, naglasio je ministar Gašić.

Zahvalio se građanima Srbije i privrednim društvima koji su još jednom pokazali veliko srce, jer takođe nesebično pomažu građanima Sirije i Turske slanjem SMS poruka.

Dodao je da je naša obaveza da pomognemo, kao što su i drugi pomagali nama kada nam je to bilo neophodno.

Ministar Gašić ukazao je i da je pre deset dana specijalnim letom Er Srbije upućen prvi kontingent pomoći u vidu sedam tona robe, prehrambenih proizvoda, kao i mleka u prahu koje je donacija iz Republičkih robnih rezervi, a da je srpska vlada obezbedila sličan paket pomoći i Turskoj, koja je u najvećem delu već otpremljena kroz svakodnevnu saradnju Operativnog tima, ambasade Republike Turske i Turkiš Erlajnsa.

„Nastavićemo da pomažemo ugroženim područjima i ubuduće, jer je Srbija čvrsto uverena da su tolerancija, pomoć slabijima i onima u nevolji, kao i međunarodna saradnja umesto sukoba, pravi put za izgradnju boljeg i pravednijeg sveta za sve ljude na planeti zemlji“, poručio je ministar Gašić.

 

 

 

Izvor: Tanjug

Podeli tekst

Najnoviji članci

Kategorije