loader image

Bratislav Gašić: DRŽAVA JE SNAŽNIJA OD KRIMINALA

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić rekao je da je država kompleksan sistem i da svi njeni resori zahtevaju kontinuirano unapređenje, modernizaciju i prilagođavanje sve savremenijim tehnološkim i metodološkim inovacijama. U razgovoru za “SNS Informator”, odgovarajući na pitanje kakvu je situaciju zatekao kada je došao na čelo Ministarstva, objašnjava da ozbiljni rezultati za resor bezbednosti zavise od uslova i organizacije rada, kao i opremljenosti. Prema njegovim rečima, na osavremenjavanju se uveliko radi i pokrenuto je više projekata koji će dovesti do još boljih i značajnih rezultata.

– Proteklih godina, pojedinci koji su kao pripadnici MUP-a, umesto da služe građanima i svojoj državi, služili organizovanim kriminalnim grupama, narušili su ugled policije kod građana i zato smo posebno motivisani da povećamo poverenje građana, da znaju da je policija tu za njih, da se kada vide uniformu osećaju sigurno i bezbedno. Moramo da očistimo redove policije od onih koji ne zaslužuju da budu deo nje i da profesionalizam, znanje i pristojnost budu temelj pristupa i saradnje sa građanima. Budite sigurni da ćemo pokazati da je država snažnija od kriminala, od onih koji ne poštuju zakone naše zemlje i da građani mogu bezuslovno da joj veruju. Uz svesrdnu pomoć predsednika Aleksandra Vučića, koji svakog dana potvrđuje da je lider koji Srbiju sigurnim, krupnim koracima vodi u bolju, prosperitetniju i sigurniju budućnost, siguran sam da ćemo naše ciljeve ostvariti u najboljem interesu svih građana.

* Koliko se vaš sadašnji angažman razlikuje od prethodnog, kada ste bili na čelu bia?

– Razlika u broju zaposlenih između BIA i MUP je velika, ali odgovornost i način rada su isti. Veliku energiju, kao i sve svoje znanje i veštine jednako ulažem na svakoj poziciji i upravo zahvaljujući toj permanentnoj posvećenosti i angažovanju, ni meni ni mojim saradnicima, nije bilo potrebno mnogo vremena da sagledamo potrebe i mogućnosti za unapređenje rada u MUP-u i da napravimo projekciju, odnosno, da odredimo načine na koje ćemo sve to postići. Tako smo, praktično od prvog dana, kada sam preuzeo dužnost ministra unutrašnjih poslova, započeli i naš put ka ostvarenju svih ciljeva. Tako smo postupili i u BIA i, zajedno sa izuzetnim profesionalcima, pripadnicima agencije, ostvarili značajne rezultate u očuvanju bezbednosti naše zemlje, ali i uspostavili veoma uspešnu i efikasnu organizaciju, kako internu, tako i eksternu, u smislu čvršće i kvalitetnije saradnje sa svim službama bezbednosti Srbije. Uslove rada i opremljenost uzdigli smo na najviši nivo i za sve to dobili visoku ocenu i stručne, i javnosti uopšte. S obzirom na to da je saradnja sa MUP-om bila redovna i veoma dobra, sa posebnim zadovoljstvom prihvatio sam da vodim ovako veliki sistem, jedan od najznačajnijih stubova bezbednosti naše zemlje.

* Tokom najnovijih napetosti na Kosovu i Metohiji, predsednik Srbije rekao je da smo imali ogroman odziv pripadnika Vojske Srbije. Kakvo je bilo raspoloženje pripadnika policije u tim danima?

– Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova pokazuju izuzetno visok stepen spremnosti i rešenosti da pruže sigurnost i obezbede mir našim građanima. I to ne samo u danima napetosti na Kosovu i Metohiji, već taj iskonski poriv da štite, čuvaju i neguju srpsku istoriju i tradiciju i obezbede bolju i srećniju budućnost srpskog roda, svakodnevno vidim u njihovim očima. Ponosan sam na to što se Srbija oslanja na takve profesionalce i građani treba da znaju da su bezbedni i sigurni uz pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova.

* Predsednik je, takođe, rekao da su tokom praznika strani špijuni okupirali beogradske hotele i vile. Kako vidite trenutnu bezbednosnu situaciju u Srbiji? Sa kojim izazovima se najčešće suočavamo?

– Iako svedočimo gotovo svakodnevnim provokacijama i pokušajima narušavanja stabilnosti, trenutna bezbednosna situacija je stabilna i naši građani mogu da budu sigurni da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Vlada Republike Srbije, mudrom i miroljubivom politikom koju sprovode, učiniti sve da sačuvaju mir i stabilnost naše zemlje. Situacija u južnoj srpskoj pokrajini je teška. Agresivna antisrpska politika koju Aljbin Kurti sprovodi kroz prištinske institucije, direktno dovodi do eskalacije netrpeljivosti i mržnje svega što je srpsko od strane terorističkih sledbenika te politike i direktno ugrožava živote i opstanak srpskog naroda. Na žalost, u svemu tome ni deca nisu pošteđena. Bogu hvala da su naši heroji, koji su teško povređeni tokom božićnih praznika, stabilni i da će biti dobro. Sa bezuslovnim poverenjem, svim svojim kapacitetima, podržavam državnu politiku predsednika Srbije. Važno je da naš narod na Kosovu i Metohiji veruje u svoju državu, da zna da je i snažnija i jača od svih provokacija, licemerja i monstruoznih nedela.

* Koliko ste zadovoljni rezultatima policije u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije?

– Borba protiv organizovanog kriminala i korupcije je bila i ostala prioritet Ministarstva unutrašnjih poslova. Izuzetno profesionalnom i kvalitetnom saradnjom Bezbednosno-informativne agencije i Ministarstva unutrašnjih poslova, postignuti su značajni rezultati i efikasno su presečene aktivnosti velikog broja kriminalnih grupa i pojedinaca, čiji načini delovanja do sada nisu viđeni na ovom prostoru. MUP, u saradnji sa nadležnim tužilaštvima, ima nultu toleranciju u nepokolebljivoj borbi protiv korupcije i nema zaštićenih među izvršiocima koruptivnih krivičnih dela. Borba protiv organizovanog kriminala i korupcije zahteva konstantno praćenje i usavršavanje novih metoda, jer izvršioci menjaju načine organizovanja i delovanja. Insistiraću na još efikasnijoj borbi protiv svih vidova kriminala, posebno organizovanog, kao i korupcije, i podići ćemo kapacitete MUP-a na najviši nivo radi ostvarivanja još boljih rezultata.

* Kako ocenjujete opremljenost srpske policije?

– Policijski službenici su odlično obučeni, vladaju i znanjem i veštinama, opremamo ih najsavremenijom opremom i veoma su posvećeni i nepokolebljivi u očuvanju svakodnevnog javnog reda i mira, sigurnog života građana i njihove imovine. Ministarstvo unutrašnjih poslova je u potpunosti spremno da zaštiti sve građane Srbije i neće dozvoliti da bilo ko ugrozi njihovu bezbednost.

* Šta se sve još planira kako bi se poboljšao ekonomski položaj pripadnika snaga bezbednosti?

– Naš najvažniji resurs, u svim oblastima, su upravo ljudi i to je vrednost koja je na pijedestalu državne politike. Da biste dobili pune rezultate morate omogućiti i uslove. Permanentno obezbeđujemo najbolju opremu i uslove za rad našoj policiji. Naravno, intenzivno radimo i na kontinuiranom poboljšanju standarda pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova. Država je obezbedila novac za uvećanje plata, koje već ima ustaljen kontinuitet, a u saradnji sa reprezentativnim policijskim sindikatima pronalazimo dodatne metode za poboljšanje položaja i statusa pripadnika MUP-a. Ono što je izvesno, uredićemo kompletan sistem i MUP će biti još efikasniji, opremljen po najvišim standardima i još spremniji za beskompromisnu borbu protiv svih vidova kriminala, u službi svih građana i države Srbije.

Izvor: SNS Informator

Podeli tekst

Najnoviji članci

Kategorije