loader image

BESPLATNI PREGLEDI KOŽE PO AMBULANTAMA U SELIMA VOJVODINE

Preventivni pregledi i rana dijagnostika predstavlja jedan od prvih uslova za uspešno lečenje najvećeg broja obolenja. Prevencija je put do dobrog zdravlja ljudi, a naša država kao i brojna udruženja lekara godinama sprovode besplatne preventivne preglede koji nailaze na veliko interesovanje građana.

Udruženje dermatovenerologa Srbije (UDVS) koje dugi niz godina radi na prevenciji i ranom otkrivanju raka kože, organizuje akcije besplatnih dermoskopskih pregleda u seoskim sredinama u toku septembra meseca. Akcija je namenjena stanovništvu koje je izloženo većem UV zračenju, poput stanovništva u seoskim sredima kao i onima koji žive u regijama gde nema deramatologa.

Dermatologija je medicinska grada koja je bavi promenama na našem najvećem organu – koži, kao i dijagnostikom, lečenjem i prevencijom bolesti kože, kose, noktiju i sluznice. Koža predstavlja barijeru između spoljašnjeg sveta i našeg organizma, te nas štiti od sunčeve svetlosti i mikroorganizama. Čovek, zdravlje kože kao i brigu o njoj neretko zapostavlja. Iz tih razloga preventivni pregledi su prilika da se skrene pažnja kod građana i podigne svest o prevenciji bolesti na koži, među kojima je i rak kože.

Besplatni pregledi kože po seoskim ambulantama u Vojvodini počeće 8. septembra na teritoriji grada Zrenjanina (seoska ambulanta u Lazaravu i Banatskom Despotovcu), zatim se nastavlja 9. septembra na teritoriji opštine Kikinda (seoske sredine Mokrin, Bašaid i Banatsko Veliko Selo), a 15. septembra u fruškogorskim selima (Veliki Radinci, Manđelos, Čalmi), da bi 16. septembra akcija bila nastavljena u Srbobranu.

Dermaskopski pregledi jedan su od najefikasnijih načina ranog otkrivanja raka kože, posebno melanoma koji je najopasniji rak kože, a uklanja se jednostavnom hiruškom intervencijom  ukoliko se otkrije na vreme. Svi oblici raka kože su u stalnom porastu u Srbiji i u svetu. Istraživanja i praksa pokazuju da ukoliko se otkrije na vreme, u ranoj fazi, mogućnost izlečenja je 90 odsto.

Rizik od dobijanja raka kože, melanoma, imaju osobe koje su u detinjstvu imale opekotine od sunca, kao i one koje intenzivno i dugotrajno borave na suncu ili su izložene veštačkim izvorima UV zračenja (solarijum), jer koža dugotrajno pamti.

Alarmantni simptomi melanoma su pojava asimetričnog mladeža, gde se jedna strana mladeža razlikuje od druge po boji, obliku i veličini. Takođe, bilo kakve promena na koži koja se brzo menja i raste zahteva pregled, uklanjanje i histopatološku analizu.

Adekvatna zaštita od sunca i redovni dermatološki pregledi, najbolja su prevencija i najbolji način da se bolest kože otkrije na vreme.

Iz Udruženja dermatovenerologa Srbije pozivaju sve zainteresovane da se odazovu akciji besplatnih pregleda, jer na akcijama ovoga tipa moguće je dobiti i korisne savete o pravilnom ponašanju na suncu, o značaju samopregleda i pravovremenom javljanju dermatologu.

 

Pobeda – info

Podeli tekst

Najnoviji članci

Kategorije