loader image

Ana Brnabić: SARADNjA U REGIONU STRATEŠKO OPREDELjENjE SRBIJE

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić sastala se sa specijalnim izaslanikom Savezne Republike Nemačke za Zapadni Balkan Manuelom Zaracinom, sa kojim je razgovarala o bilateralnim odnosima Srbije i Nemačke, kao i o situaciji u regionu.

Brnabić je naglasila da partnerstvo dveju zemalja napreduje, što potvrđuje i činjenica da je Nemačka naš vodeći spoljnotrgovinski partner.

Premijerka je istakla da je saradnja u regionu strateško opredeljenje Srbije u cilju ne samo ekonomskog razvoja regiona, već i kao ideje povezivanja i ujedinjenja regiona i njegovog približavanja Evropskoj uniji, i navela da Srbija iskreno podržava inicijativu Berlinski proces.

Zaracin je istakao značaj daljih koraka na uspostavljanju zajedničkog regionalnog tržišta, i izneo očekivanje da će rezultati inicijative Berlinski proces omogućiti stvaranje prosperitetnijeg okruženja i dati konkretne benefite za stanovnike regiona.

Brnabić je, govoreći o aktuelnim prilikama na Kosovu i Metohiji, istakla posvećenost Srbije očuvanju mira i stabilnosti i ocenila da Beograd očekuje potpunu implementaciju potpisanih sporazuma.

Premijerka je naglasila važnost što hitnijeg osnivanja Zajednice srpskih opština, dodajući da očekuje podršku koja će omogućiti trajnu stabilnost regiona uz primenu postojećih dogovora.

Zaracin se složio da su razgovori Beograda i Prištine osnova za dalju diskusiju i napredak.

Sastanku je prisustvovala i ambasadorka SR Nemačke u Srbiji Anke Konrad.

 

 

 

Izvor: Tanjug

Podeli tekst

Najnoviji članci

Kategorije