loader image

Ana Brnabić: MIR NA KIM SAČUVAN ZAHVALJUJUĆI PREDSEDNIKU VUČIĆU

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je da je mir na Kosovu i Metohiji sačuvan samo zahvaljujući predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, a da to što je tužilaštvo tzv. Kosova raspisalo poternice za 18 Srba zbog navodnog zločina u Račku, govori koliko je Aljbin Kurti lagao kada je govorio da nema optužnica.

Odgovarajući na pitanje novinara u Domu Garde Vojske Srbije (VS) posle sastanka na kojem je državno rukovodstvo upoznato sa stanjem u VS, Brnabić je istakla da je podizanje optužnica suprotno onome što su razgovarali sa međunarodnom zajednicom i u dijalogu, ali i da je to dodatni vid pritiska i provokacije.

“Kada je predstavnik njegove političke partije naveo neka imena među kojima su bili brat i stariji sin predsednika Aleksandra Vučića, jasno smo rekli da je lagao kada je rekao da nema optužnica. Sada vidimo da ima spiskova“, rekla je Brnabić.

Naglasila je da je mir na KiM sačuvan isključivo zahvaljujući predsedniku Srbije.

Brnabić je dodala da je 2023. godina počela izuzetno loše, a da je prošle godine jedva sačuvan mir.

To je učinjeno, kako je rekla, “samo zahvaljujući političkoj mudrosti i racionalnosti predsednika Aleksandra Vučića i želji da sačuvamo mir, jer imamo toliko toga da izgubimo“.

Brnabić je istakla i da se hibridni rat protiv Srbije vodi svakodnevno sa više strana i da je usmeren na to da se umanji snaga Srbije, srpskog rukovodstva i Srba na KiM kriminalizacijom Srpske liste.

Tako je, kaže, deo javnosti krivio Vučića za postavljanje barikada, a zatim za njihovo uklanjanje.

“Kako smo imali napad na dečaka od 11 godina i mladića od 18 godine na Badnji dan i Božić, tako sada imamo i te optužnice. U poslednje dve godine je bilo preko 300 napada i provokacija na srpsko stanovništvo na KiM, a da za to niko nije odgovarao, niti je podneta i jedna optužnica. To govori o stanju bezbednosti i vladavini prava za Srbe na KiM”, ukazala je Brnabić.

Brnabić je izjavila je da je tokom hakerskih napada grupe Anonimusi oboren samo jedan sajt – sajt RHMZ koji nije u okviru državnog upravljanja sajtovima i dodala da će to morati da se promeni.

“Nijedan nije bio ugrožen. To ne znači da smo dovoljno snažni, moramo još da radimo. Ko želi da sruši naše sajtove to ne može”, rekla je Brnabić na konferencije za novinare u Domu garde u Topčideru.

U Beograd sutra stiže specijalni izaslanik Velike Britanije za Zapadni Balkan Stjuart Pič, izjavila je Brnabić.

Brnabić je dodala da će nakon Piča, kako je već najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić do 20. januara, odnosno do Svetog Jovana u Beograd stići izaslanici međunarodne zajednice za dijalog Beograda i Prištine – “velika četvorka”.

Brnabić je izjavila da se Srbija neće smiriti dok se ne pronađu i ne privedu pravdi počinioci i nalogodavci ubistva lidera Građanske inicijative “Sloboda, demokratija, pravda” Olivera Ivanovića.

“Radićemo na tome dok se to ne desi. Ali pošto je to urađeno na teritoriji AP Kosovo i Metohija potrebni su nam podaci međunarodnih aktera koji se bave pravnim poretkom – Euleksa i Umnika, ali i prištinskih institucija koje su zadužene i nadležne da pronađu počinioce tog gnusnog zločina”, rekla je Brnabić na konferenciji za novinare na pitanje o ubistvu Ivanovića, a koje se desilo na današnji dan pre pet godina.

Dodala je da Srbija nema dodatne informacije i da srpske bezbednosne službe nastavljaju da rade na tome.

“Ali su nam vezane i ruke i noge, jer šta smo tražili nismo dobili, kamere nisu radile. Ali uverena sam da je bilo ko srpske nacionalnosti ili sa teritorije centralne Srbije umešan, da je postojao bilo kakav dokaz bio bi priveden nekoliko puta. To što nije pronađen govori mi da nisu ljudi srpske nacionalnosti, jer bi Priština jedva čekala da ih pronađe i uhapsi”, rekla je Brnabić i dodala da neko drugi stoji iza toga.

Izvor: Tanjug/TV Pink

Podeli tekst

Najnoviji članci

Kategorije