loader image

Ana Brnabić: Interpol zatvoren za Kosovo i Metohiju

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da se tokom posete Ujedinjenim Arapskim Emiratima sastala i sa predsednikom Interpola i prenela da je od njega dobila informaciju da članstvo takozvanog Kosova neće biti na dnevnom redu za vreme njegovog mandata.
Brnabić je za TV Pink rekla da je predsednik Interpola general major Ahmed Naser Al Raisi rekao da će se za njegovog mandata truditi da ne politizuje tu organizaciju, što znači, kako je dodala, “da nemamo na dnevnom redu članstvo takozvanog Kosova u Interpolu”.

Dodala je da Srbija ulaže sve napore da tzv. Kosovo ne postane član međunarodnih organizacija, ali je naglasila da su dve ključne Interpol i Unesko.

“Već juče sam mu uputila zvanično pismo i poziv da dođe i poseti Srbiju da razgovaramo dalje o produbljivanju saradnje, posebno u oblasti sajber kriminala i sajber bezbednosti i svih onih pretnji koje imamo i protiv kojih se uspešno borimo i u šta ćemo mi uložiti još više novca u budućnosti”, rekla je Bnabić.

Brnabić je istakla da je prezadovoljna rezultatima nedavne posete Ujedinjenim arapskim emiratima, kao i nivoom saradnje između dve zemlje, u čemu je najveći doprinos imao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Premijerka je kazala da je dobar odnos između dve zemlje, između ostalog, postignut zahvaljujući predsedniku Vučiću i njegovom međusobnom razumevanju i poštovanju sa šeikom Mohamedom bin Zajedom.

Podestila je da je ta saradnja i podrška Emirata Srbiji došla još u vreme kada je Vučić bio predsednik Vlade Srbije sa prvim jeftinim kreditom koji je dobijen od UAE. On je podsetila da je taj kredit tadašnja vlada iskoristila da Srbija otplati skupe kredite koje su, kako je rekla, uzimale prethodne vlasti i stakla da se paralelno sa tim krenulo u teške mere fiskalne konsolidacije.

“Te dve stvari su za mene ono što je praktično spasilo Srbiju od bankrota koji je bio evidentan 2013. i 2014. godine, tako da od tada kreće dobra saradnja sa UAE”, rekla je premijerka.

Dodala je da je prethodna, 2022. godina bila posebno značajna i dobra zato što je, kako je istakla, potpisano više od 10 različitih sporazum o saradnji između Srbije i UAE.

“Kada je u septrembru 2022. predsednik Vučić bio u poseti šeiku Bin Zajedu potpisano je devet sporazuma od kojih je najznačajniji sporazum o stateškom partnerstvu.

U maju 2022. godine ja sam potpisala sa njihovim prvim ministrom Mohamedom Al Gargavijem sporazum o saradnji između dve vlade i ova poseta bila je jedna u nizu kao kontinuitet u saradnji. Drago mi je što je 2023. godina počela tom posetom, jer teško da imamo bližeg i boljeg partnera i prijatelja od UAE. Samo sa nekoliko zemalja imamo takav odnos, a jedna od tih zemalja je i Mađarska. To su zemlje na koje možemo da računamo i da se na njh oslonimo”, rekla je Brnabić.

Dodala je da je način upravljanja u Emiratima fascinantan i da Srbija ima mnogo toga od njih da nauči.

“Posebno mi je zadovoljstvo što postoje neke stvari koje oni usvajaju od nas. Mi smo pre nekoliko meseci pustili u rad telefonsku aplikaciju za gluve , oni su se oduševili i mi to njima ustupamo bez ikakvih nadoknada. To je ta razmena znanja i iskustva”, rekla je premijerka.

Brnabić je istakla da je bila zadivljena posetom Midi sitiju i dodala da je stepen znanja u Emiratima o toj temi i obuka njihovih službenika nešto čemu će mnogi tek učiti.

“Za nas je važno, oni imaju dobar program za privlačenje talenata, jakih ljudi iz različitih oblasti u UAE. Oni to zovu program “Golden viza”, preko koga se dobija status rezidenta na 10 godina. I oni tu vizu izdaju u roku od četiri sata. Mi ćemo sada ići na izmene Zakona o strancima, jer mi u današnjem svetu moramo da se borimo za talente”, rekla je Brnabić i dodala da to rade mnoge razvijene zemlje poput Nemačke.

Dodala je da je posle ove posete planirano da se potpiše sporazum o slobodnoj trgovini u naredna tri meseca sa UAE i da se kristališe da u mandatu ove Vlade postoje četiri važna sporazuma o slobodnoj trgovini koji bi trebalo da se finalizuju.

“To je sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom, sa UAE, sa Egiptom i sa Korejom, koji su na vrhu liste prioriteta ministra Tomislava Momirovića”, kazala je Brnabić.

Za Kipar važe rezolucije UN, a za Srbiju ne važe

Premijerka Ana Brnabić rekla je danas da se primenjuju dupli standardi u međunarodnim odnosima prema teritorijalnim sporovima i navela primer Kipra i KiM koje je nemačko Ministarstvo spoljnih poslova tretira na različite načine.

“Nemačko Ministarstvo spoljlnih poslova je reklo da rešenje dve Nemačke nije opcija za Kipar, nego je jedino rešenje kroz UN i poštovanje relevantnih rezolucija UN. Dakle, dve države nije opcija za Kipar, a kada govore o Srbiji to je valjda jedina opcija i nije opcija poštovanje rezilucija UN. Ali takva je realnost i mi moramo da radimo u tim okvirima, da očuvamo Srbiju i predsednik Vučić radi na tome”, rekla je premijerka za TV Pink.

Objasnila je da se mora raditi na ekonomskom jačanju Srbije paralelno sa zaštitom nacionalnih interesa u političkoj sferi.

“Politički morate da štitite interese našeg naroda, uključujući KiM, ali s druge strane morate i dalje da gradite mostove sa onima koji kažu da za Kipar rezolucija UN važi, a na Srbiju nikako ne sme da se primeni”, primetila je premijerka Brnabić.

Prezadovoljna sam posetom UAE i saradnjom dve zemlje

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je prezadovoljna rezultatima nedavne posete Ujedinjenim arapskim emiratima, kao i nivoom saradnje između dve zemlje, u čemu je najveći doprinos imao predsednik Srbije Aleskandar Vučić.

Premijeka je gostujući na TV Pink kazala da je dobar odnos između dve zemlje, između ostalog, postignut zahvaljujući predsedniku Vučiću i njegovom međusobnom razumevanju i poštovanju sa šeikom Mohamedom bin Zajedom.

Podestila je da je ta saradnja i podrška Emirata Srbiji došla još u vreme kada je Vučić bio predsednik Vlade Srbije sa prvim jeftininim kreditom koji je dobijen od UAE i kojim je tadašnja vlada iskoristila da Srbija otplati skupe kredite koje su, kako je rekla, uzimale prethodne vlasti istakavši, da se paralelno sa tim krenulo u teške mere fisklane konsolidacije.

“Te dve stvari su za mene ono što je praktično spasilo Srbiju od bankrota koji je bio evidentan 2013. i 2014. godine, tako da od tada kreće dobra saradnja sa UAE”, rekla je premijerka.

Dodala je da je prethodna, 2022. godina bila posebno značajna i dobra zato što je, kako je istakla, potpisano više od 10 različitih sporazum o saradnji između Srbije i UAE.

“Kada je u spetrembru 2022. predsednik Vučić bio u poseti šeiku Bin Zajedu potpisano je devet sporazuma od kojih je najznačajniji sporazum o stateškom partnerstvu. U maju 2022. godine ja sam potpisala sa njihovim prvim ministrom Mohamedom Al Gargavijem sporazum o saradnji između dve vlade i ova poseta bila jedna u nizu kao kontinuitet u saradnji. Drago mi je što je 2023. godina počela tom posetom, jer zaita mi teško da imamo bližeg i boljeg partnera i prijatelja od UAE. Samo sa nekoliko zemalja imamo takav odnos, a jedna od tih zemalja je i Mađarska. To su zemlje na koje možemo da računamo i da se na njh oslonimo “, rekla je Brnabić.

Nemam nikakva očekivanja od Šolea, osim da se formira ZSO

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da, pred posetu savetnika u Stejt departmentu Dereka Šolea Beogradu, nema ni dobra ni loša očekivanja, već samo da SAD ispune obećanje o formiranju Zajednice srpskih opština na KiM.

“Nemam nikakva očekivanja, ni dobra ni loša. Jedino što je važno i što je na stolu je obećanje SAD da će se krenuti sa formiranjem ZSO i to bi bilo dobro, to bi bila implementacije Briselskog sporazuma”, rekla je premijerka za TV Pink.

Ona je naglasila kako se ne dešavaju slučajno brojni medijski napisi i priče o predsedniku Aleksandru Vučiću i njegovom sinu Danilu u ovom trenutku.

“Ne dešava se ovo sve slučajno. Ti brutalni napadi na Aleksandra Vučića preko njegove porodice i Danila se dešavaju zato što su deo kamanje pritisaka na predsednika Vučića pred sve predstojeće značajne posete i teške razgovore i u tome ne učestvuju samo mediji u Srbji, ne go i u regionu, a pre svega u Hrvatskoj”, izjavila je Brnabićeva.

Dodala je kako donekle razume zašto ta kampanja ide iz Hrvatske, jer je u vreme vlasti Aleksandra Vučića počelo da se govori o zločinima počinjenim u NDH.

Izvor: fonet, tanjug

Podeli tekst

Najnoviji članci

Kategorije