loader image

Aleksandar Vučić: Izbori nisu igra, niti je država igračka

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je večeras građanima da izbori nisu igra i da država nije igračka.

„Mnogima se čini da su nečije reči slađe, lepše, brže i jednostavnije izražene nego što ih ja izražavam, ali različite su pozicije. Nekome ko hoće da dobije procenat, dva ili tri više, nije problem da izgovori stvari za koje sutra ne mora da odgovara nikome, a ja moram da vodim računa o svakoj reči, zato što ću sutra da položim račun narodu“, rekao je Vučić u emisiji Ćirilica na TV Hepi.

Istakao je da situacija objektivno nije tako laka kao što bi mnogi da je predstave.

Vučić je rekao da je situacija kao na raskrsnici na kojoj dolaze vozila iz suprotnih smerova i gde morate da sačuvate poziciju Srbije koja nije jednostavna.

„U svakom slučaju, mislim da ukoliko jedan od ovih velikih sukoba prestane, a ako me pitate, sumnjam da će to da se dogodi, čak i za one koji govore da je Hamas gotovo poražen, plašim se da će da se proširi na neke druge teritorije“, rekao je Vučić.

Plašim se da će situacija oko KiM da se postavlja na oštriji način

Predsednik je izjavio da se plaši da će situacija oko Kosova i Metohije i Republike Srpske da bude postavljana na sve oštriji način u narednom periodu, kao i da će Zapad da bude sve nervozniji pred ruske izbore 17. marta.

Pojasnio je da je za očekivati da će ruski predsednik Vladimir Putin očekivati uspehe na bojnom polju, a da će se sa druge strane održati i izbori na Tajvanu i za Evropski parlament.

„Oni koji su jastrebovi protiv Srbije biće još žešći poput Grošelja i Viole fon Kramon do svih ostalih koji će da dođu da nam sole pamet, da nam objasne da nije bio dobar izbor, da nema demokratije ovde, a oni su mnogo velike demokrate. I to će da rade sve do maja“, rekao je Vučić.

Dodao je da se tada ceo svet seli u SAD gde će biti održani najveći izbori, ali to ništa ne znači.

Hoće Ohridski sporazum u poglavlje, sve su spremni da rade

Predsednik Srbije ponovio je da postoji namera da se u pregovaračko poglavlje koje se odnosi na dijalog Beograda i Prištine uključi Ohridski sporazum.

„Sad ću da vam objasnim kojom tehnikom hoće da ostvare cilj, da se kompletno uz saglasnost Srbije prihvati Ohridski sporazum i sa delovima koje smo mi odbili, a tiču se Ujedinjenih nacija, agencija, institucija i organizacija pri UN, da bude deo poglavlja, a onda vam donesu poseban izveštaj EU koji proslede UN, ne moraju čak ni da nas pitaju za to“, rekao je Vučić.

Kako kaže, nelogično je da nas ne pitaju, ali mogu da nas ne pitaju i taj dokument postaje deo dokumentacije Ujedinjenih nacija posle čega, kako je dodao, mnoge druge zemlje mogu da se pozivaju na taj dokument.

„Sve su to spremni da rade. Pošto ću ja na tako nešto unapred da upozorim Ujedinjene nacije, da je to nemoguće i da ne sme da se radi, oni će da kažu, e imate Vučića, on nam pravi problem, ali rešite vi tog“, prokomentarisao je predsednik.

Srbija je na evropskom putu, ali vodi slobodarsku politiku

Vučić je istakao da je Srbija na evropskom putu, ali je, kako kaže, dala sebi za pravo da vodi slobodarsku politiku.

„Srbija je danas možda jedina zemlja, u ovom delu Evrope svakako, možda i u celoj Evropi, koja može da bude na evropskom putu i koja je sebi dala za pravo da vodi nezavisnu i slobodarsku spoljnu politiku. Da sami donosimo odluke kako ćemo da se izjasnimo po pitanju jedne deklaracije, druge deklaracije, a to je na dnevnom nivou, da li prihvatate ovu deklaraciju ili onu deklaraciju“, rekao je predsednik.

Dodao je da se Srbija nije priključila deklaracijama koje su nosile nove sankcije Rusiji, jer ima svoje interese.

Vučić je istakao da je njegov posao da vodi zemlju i da bude što je više moguće nepristrasan.

Ma koliko ljudima bio primamljiv, BRIKS trenutno nije moguća opcija

Predsednik Srbije rekao je da je u ovom trenutku Srbiji potreban evropski put, a da ulazak u BRIKS trenutno nije moguća opcija, ma koliko zvučala primamljivo ljudima.

To je izjavio govoreći o razgovoru koji vodio sa predsednikom Ujedinjenih Arapskih Emirata šeikom Muhamedom bin Zajedom, prilikom njegovog boravka u Beogradu, tokom kojeg mu je prvi čovek te zalivske zemlje otkrio da planira da se priključi BRIKS-u.

Vučić je naveo da ga je bin Zajed pitao koliko njegov mlađi sin ima godina i u kakvom okruženju bi voleo da živi.

„Za dvadeset godina kada ti mali sin bude imao dvadeset i šest godina, razmisli gde hoćeš da živi. Hoćeš li da živi u Evropi, koja će tada da bude na sedam do osam odsto ukupnog svetskog BDP-a ili da živi u nekoj novoj organizaciji koja će imati 40 ili 50 odsto svetskog BDP-a“, rekao je Vučić.

Sednica Evropskog saveta biće najzanimljivija do sada

Predsednik je ocenio da će predstojeća sednica Evropskog saveta biti najzanimljivija do sada, zbog odluka koje treba doneti, ali je izrazio žaljenje što u Srbiji zbog izbora ona neće biti propraćena sa pažnjom koju zaslužuje.

„Sednica Evropskog saveta će biti možda najzanimljivija, mi ćemo se baviti našim izborima i nećemo imati vemena da se bavimo time osim površno, što nas neretko opterećuje kao naciju i kao zemlju. Biće to najzanimljivija sednica ikada zbog svih odluka koje treba da se donesu“, rekao je predsednik Vučić na TV Hepi.

Na pitanje da li će biti nekih pretnji, predsednik kaže da će toga biti, pa će biti.

Na podsećanje voditelja da su ga ispratili svi uplašeni u Granadu, očekivali su smaknuće posle dogadajaja u Banjskoj, kaže da tada pred odlazak na Samit Evropske političke zajednice nije spavao.

Postoje prilike koje moraš da prihvatiš zbog situacije tvoje zemlje

Vučić je izjavio da postoje prilike koje moraš da prihvatiš zbog situacije u kojoj se tvoja zemlja nalazi.

„Pa zar mislite da sam hteo da uvodim smanjenje penzija. Čak me je i Putin pitao kako si smeo. Ne radiš to jer si budala, već jer moraš“, rekao je predsednik.

Istakao je da veruje da je zato Milošević odbio dogovor u Rambujeu.

„Poznavao sam Miloševića, to je bio čovek odličnog nastupa i izuzetne dikcije. Rambuje bi svako odbio, posebno jer su oni to menjali, skinuli Rugovu, ubacili Tačija znajući da niko to nije mogao da prihvati“, rekao je Vučić i dodao da Miloševiću zamera jer ranije nije prebrojao snage i prekinuo bombardovanje SRJ 1999. godine.

Ekonomija Srbije bi u 2024. mogla da raste i četiri odsto, a to znači novi rast plata

Aleksandar Vučić izjavio je da će ekonomija Srbije, prema procenama MMF, u 2024. rasti 3,6 odsto, ali da bi to moglo da iznosi i četiri odsto, što bi značilo novo drastično povećanje plata i penzija.

„Mi se nadamo i četiri odsto, što bi značilo novo drastično povećanje posle povećanja plata (od januara) od 10 odsto plata i ukupno 21,4 odsto povećanja penzija. Verujem da bismo mogli još ozbiljnije da popravimo životni standard ljudi, ali ne znate šta su novi izazovi i šta je to što još može da se dogodi“, rekao je Vučić.

Istakao je da je zato potrebno da uvek imamo i više novca u državnoj  kasi.

„I kad me pitaju zašto imate skoro pet milijardi u kasi, pa imamo zato što uvek očekujete neki novi izazov i neki veliki šok u svetu. Da li će to da bude deo energetske krize ili neke veće ekonomske krize… Evropska unija je treći kvartal u recesiji, a mi zavisimo dobrim delom od EU. A nama je treći kvartal bio najbolji u Evropi od 3,6 odsto“, rekao je Vučić.

Srbija će iskoristiti Ekspo 2027 kao veliku promociju

Predsednik je ocenio da će se stvari u svetu menjati mnogo brže nego što se misli i da se  plaši narednih godinu dana, ali da će Srbija iskoristiti Ekspo 2027 kao veliku promociju.

Naglasio je da će Ekspo 2027 za Srbiju biti velika prilika.

„Ali nam je zato potrebno da se nekako iščupamo, da prođemo kroz sve zamke. Nećemo moći neokrznuto, ali bez težih posledica. Ako to uspemo, onda vidim izuzetnu budućnost za našu zemlju“, rekao je Vučić.

Naveo je primer kako su Ujedinjeni Arapski Emirati iskoristili klimatski samit COP ove godine, da je to bila dominacija moći i da je ceo svet došao.

Beograd se ubrzano razvija i smanjuje razliku sa Zagrebom

Aleksandaer Vučić izjavio je da je Beograd jedina metropola u regionu i da bez obzira što Srbiji još mnogo toga nedostaje da bi po životnom standardu sustigla Hrvatsku, razlika između dva grada se smanjuje i nastaviće tako.

Komentarišući napade u zagrebačkim novinama, Vučić je za TV Hepi naveo da bez obzira što je Hrvatska bogatija od Srbije, Beograd se ubrzano razvija i tako smanjuje razliku sa Zagrebom.

Vučić je rekao da je Zagreb mnogo izgubio preranim odlaskom gradonačelnika Milana Bandića, podsećajući da je Bandić bio u Beogradu 2016. godine, kada se promovisao Beograd na vodi i da se njemu dopala ta ideja, pa je želeo da pravi „Zagreb na vodi“.

„On je bio strahovito snalažljiv, marljiv, sposoban i on je uhvatio priču oko Beograda na vodi i hteo je da pravi Zagreb na vodi. Uplašio sam se jer sam video da je Bandić hvatao stvari u letu. Posle toga me je šejk Muhamed pitao, ja kažem nisam najveći navijač Hrvatske na kugli zemaljskoj , ali nemam ništa protiv ako vi nalazite interes da uradite to“, rekao je Vučić.

Razgovaramo o novoj zgradi Narodne biblioteke Srbije i Stupici

Vučić je istakao da razgovara sa upravnikom Narodne biblioteke Vladimirom Pištalom o novoj zgradi, na istorijskom mestu, ali da je tu potrebno da se reše neki problemi.

„Razgovarali smo sa Pištalom, toliko toga se gradi u Beogradu, što se tiče Narodne biblioteke imamo bezbroj problema, moramo da rešimo sa SPC jer je bila molba patrijarha Irineja da bude urađen  patrijaršijski dodatak, sveukupno biblioteka Srpske crkve. Moramo da rešimo ta pitanja, pa smo rešili da idemo na ono što bi bilo istorijsko nasleđe i istorijska pravda da se na tom mestu gradi“, rekao je Vučić.

Predsednik je dodao da je danas bio i u Stupici, sceni JDP koja ne radi godinama, (a gde je rekonstrukcija i obnova u toku), da je pitao ljude i kakvo je stanje sa opremom.

„Hajde da obnovimo i to, napisali smo da će biti potrebno 11,12 miliona ali biće i 22 i to sve tako ide“, rekao je predsednik i naglasio da nije problem obnova, rekonstrukcija, oprema, već to što je za sve potrebno vreme.

Neverovatno da Aleksić napada ugledne akademike, profesore i doktore

Predsednik Srbije i član SNS  Aleksandar Vučić izjavio je da je neverovatno da Miroslav Aleksić kritikuje akademike SANU i stotine profesora i lekara optužujući ih da su podržali listu „Srbija ne sme da stane“ iz interesa ili neke obaveze.

„Ovo je takav bezobrazluk da jedan čovek minornog obrazovanja i znanja sebi daje za pravo da kritikuje ljude koji su pročitali 10.000 puta više knjiga od njega“, rekao je Vučić na TV Hepi.

Vučić je rekao da prosto ne može da veruje dokle ide taj nivo drskosti i bezobrazluka od nekog ko je „moralni čistunac“ kao što je Aleksić, a koji je zajedno sa svojim tastom krao u Trsteniku.

„Taj čovek ništa ne zna ni o čemu, a hteo bi da vodi državu. Kritikuje one koji su zabrinuti za državu. Čuj, mi smo stranka interesa? Ne, ti si iz G17, iz one stranke koja je svim građanima obećavala 1.000 evra, pa je trpala stotine hiljada evra u džepove, a narod nikad nije video ni 100 evra od njih“, rekao je Vučić.

Protiv litijuma se govori kako Srbija ne bi ostvarila prednost u regionu

Aleksandar Vučić rekao je da se protiv iskopavanja litijuma govori kako Srbija ne bi mogla da ostvari prednost u odnosu na region i da je izgubljeno dragoceno vreme.

„Evo, govorim nešto što je nepopularno i zbog čega opet nanosim probleme svojoj stranci, ali svi znate da je to urađeno samo da Srbija ne bi brzo ojačala. I već smo mi izgubili dragoceno vreme“, rekao je Vučić.

Dodao je da su ga u hrvatskim medijima mesecima napadali i ismevali zbog toga što gradi stadione u Srbiji.

„I onda vidite da je problem u tome što oni nemaju taj stadion. Zašto Srbija ne sme da ima nešto pre vas“, upitao je Vučić.

Obradović i Jovanović ne bi vladali, već slušali Đilasa

Aleksandar Vučić rekao je da čak i da lideri „desnice“ Boško Obradović i Miloš Jovanović dođu na vlast, neće vladati već slušati lidera SSP Dragana Đilasa.

Predsednik je to odgovorio prijateljima od kojih je čuo da su za njega glasali na predsedničkim izborima, ali da su ocenili da je potrebno da se „politika vodi malo više u desno“ pa se opredelili za neke druge.

„Pitao sam ih, da li razumete šta ste uradili? Vi niste time napravili da naša politika bude drugačija i našu poziciju ste oslabili“, rekao je predsednik gostujući na TV Hepi.

Izvor: tanjug

Podeli tekst

Najnoviji članci

Kategorije