loader image

AFRIČKA KUGA SVINJA UZIMA MAHA U SRBIJI

U Srbiji je trenutno nepovoljna epizootiološka situacija kada je u pitanju Afrička kuga svinja. Međutim, nije samo naša država pogođena ovim obolenjem stočnog fonda, Afrička kuga kod svinja je prisutna i u okruženju, poput Republike Srpske gde je proglašeno vanredno stanje, potom u Rumuniji, Poljskoj i drugim evropskim državama.

Uprava za veterinu Republike Srbije je izašla sa saopštenjem da je od maja meseca 2023. godine do danas, ukupno na 1068 gazdinstava na teritoriji 32 opštine u 13 upravnih okruga (Pčinjski, Braničevski, Pomoravski, Podunavski, Moravički, Južnobanatski, Borski, Srednobanatski, Zaječarski, Sremski, Šumadijski, Južnobački i Grad Beogradpotvrđeno 1.569 slučaja afričke kuge svinja kod domaćih svinja, od čega su 782 uginule svinje. U nastavku saopštenja navodi se da je u zaraženim gazdinstvima izvršena eutanazija 17.888 svinja sa neškodljivim uklanjanjem i dezinfekcijom gazdinstava.

Kada su u pitanju divlje svinje, do sada je u 2023. godini, na teritoriji 24 opštine Nišavskog, Jablaničkog, Pčinjskog, Pirotskog, Braničevskog, Pomoravskog, Zaječarskog okruga i Grada Beograda, potvrđeno ukupno 337 slučaja afričke kuge kod divljih svinja.

Resorno ministarstvo, Uprava za veterinu u saradnji sa stručnjacima radi na suzbijanju Afričke kuge svinja (AKS). Do danas na teritoriji Srbije izvršeno je 307.118 aktivnih nadzora domaćih i divljih svinja, takođe se preduzimaju sveobuhvatne mere kojim koordinira Operativni štab formiran pri Vladi Srbije.

Šta je Afrička kuga svinja (AKS)?

U pitanju je virusna bolest koja pogađa domaće i divlje svinje. Nije opasna po zdravlje ljudi. Ne postoji vakcina za ovu bolest, što nam govori da je jedini vid borbe protiv ove pošasti, ubijanje zaražene životinje. Susrećemo se sa ozbiljnim problemom koji ugrožava stočni fond  i industriju svinjarstva u čitavom regionu.

Domaće svinje, inficirane virusom AKS šire velike količine virusa za vreme kliničke bolesti. Virus se izlučuje putem sline, iscetka iz oka i nosa, mokraće, fecesa i sekretima genitalnih organa. Prenos virusa putem aerosola zabeležen je samo kod svinja u bliskom kontaktu. Svinje se mogu zaraziti i indirektnim kontaktom preko posrednika. Mehanički prenosioci mogu biti insekti, pacovi ali i čovek (nesterilni veterinarski instrumenti). Neki od simptoma su teško disanje životinje, prestaje da jede i grupiše se, zatim teško se kreće, javlja se crvenilo na koži, naročito u području abdomena i po ekstremitetima. Ne postoji opasnija i lukavija bolest kod svinja pošto virus može dugo da boravi u krvi svinja, a da se ne primeti da su zaražene. Iz tih razloga potrebno je primenjivati sistem organizovane kontrole tova. To podrazumeva da se životinje drže u zatvorenom prostoru, izolovane i da ljudi koji ih hrane imaju zaštitnu opremu i odeću.

Potrebno je da gazdinstva situaciju shvate ozbiljno. Radi adekvatnog daljeg sprečavanja širenja i suzbijanja bolesti, apeluje se da se vlasnici svinja strogo pridržavaju svih propisanih mera, posebno biosigurnosnih, te da svako sumnjivo stanje životinje i uginuće odmah prijave nadležnoj veterinarskog inspekciji ili nadležnom veterinaru. Strogo je zabranjeno premeštanje životinja, obavezno treba ograničiti kretanje sa i na farmama, postaviti dezinfekcione barijere, menjati obuću i odeću prilikom napuštanja farme odnosno tora.

Pobeda – info

Podeli tekst

Najnoviji članci

Kategorije