loader image

Nikola Selaković: Mogućnost uvođenja dvoazbučne tastature u javnom sektoru

Korišćenje ćirilice je iz godine u godinu sve manje, radi očuvanja Vukovog pisma ministar kulture Republike Srbije Nikola Selaković istakao je, gostujući u Jutarnjem programu, njenu ugroženost i mogućnost uvođenja dvoazbučne tastature u javnom sektoru.

Prema procenama lingvista iz Odbora za standardizaciju srpskog jezika SANU, upotreba ćirilice u javnom prostoru Srbije svedena je na svega 10 odsto.

„To je jedan od razloga što je pre tačno tri godine, dakle 15. septembra 2021. godine, Narodna skupština Republike Srbije, ali i Narodna skupština Republike Srpske u istovetnom tekstu donela Zakon o upotrebi Srpskog jezika u javnom prostoru, zaštiti i očuvanju ćiriličnog pisma“, rekao je Selaković.

U zakonu se navodi da je ćirilica matično pismo srpskog jezika i da je uporište nacionalnog identiteta.

Selaković je prelistavajući štampu u Jutarnjem programu konstatovao da se samo dva dnevna lista u Srbiji izdaju na srpskom jeziku.

„Potpuno vam je jasno da postoji ugroženost onog pisma koje je pismenost uvelo u Srbiju. Kada je vršena politika opismenjavanja, kada su otvarane prve škole i počele da izlaze prve knjige, one su isključivo izlazile na ćirilićnom pismu“, istakao je Selaković.

Selaković je najavio na Vukovom saboru u Loznici da će Ministarstvo kulture predložiti vladi Srbije da svi direktni i indirektni budžetski korisnici imaju obavezu da obezbede dvoazvučne tastature.

„Kada pogledate tastature koje se koriste u Srbiji, one nisu čak ni latiničke. One nisu na našoj latinici. Gde je slovo ć, gde je slovo nj, gde je slovo lj, gde je slovo dž, vi to na tastaturama nemate. To je nešto što je standard u drugim državama koje imaju svoja pisma“, naglasio je Selaković.

Selaković je naveo kao cilj javnu upotrebu ćirilice, štiteći na taj način srpski jezik.

 

 

 

Izvor: RTS 1

Podeli tekst

Najnoviji članci

Kategorije