loader image

POD ZELENIM KROVOM SRBIJE: U susret Svetskom danu pčela

U kalendaru međunarodnih praznika, 20. maj je označen kao Svetski dan pčela koji se obeležava širom sveta sa ciljem promocije pčelarstva, podizanja svesti o njihovom značaju i upozoravanja zbog smanjenja njihovog broja.

Kako je sve počelo?

Davne 1734. godine, na današnji dan rođen je Anton Janša, pčelar iz Slovenije i dvorski pčelar Marije Terezije, pionir modernog pčelarstva koga planeta pamti kao najvećeg stručnjaka za pčele. Istraživajući o pčelama napisao je delo „Rasprava o rođenju pčela“ iz 1771. godine. Ostavio je u amanet vredan rad budućim generacijama i vekovima kasnije, tačnije, 2017. godine, Ujedinjene nacije su proglasile 20. maj za Svetski dan pčela, na inicijativu Slovenije.

U narodu se kaže: budi vredan kao pčelica. Vekovima su pčele među najvrednijim bićima na planeti. Veoma su korisne ljudima, biljkama i životnoj sredini. Prenošenjem polena sa jednog cveta na drugi, one zajedno sa drugim oprašivačima omogućavaju proizvodnju plodova i semena. Njihovo oprašivanje ima pozitivan ishod na životnu sredinu, jer pomaže da se održi biodiverzitet i ekosistem od koga zavisi poljoprivreda i čovečanstvo. Pored navedenog, pčele proizvode med, vosak, meč, propolis koje ljudi koriste u ishrani i lečenju.

Nesumnjivo je da je pčelinji med jedan od prvih proizvoda koje je koristio čovek. Stari Egipćani, Rimljani i drugi med su smatrali božjim darom i kao hranu bogova i pridavali mu veliki značaj u ishrani i lečenju. Međutim, opstanak pčela trenutno je ugrožen od strane čoveka i njegovih aktivnosti. Ukoliko se nešto ne uradi po tom pitanju, njima preti izumiranje zbog uzgajanja monokultrure, korišćenja pesticida u poljoprivredi, kao i povišene temperature usled klimatskih promena.

Možda vam se čini kako pojedinac ne može ništa promeniti po pitanju ovog problema, ali to nije baš tako.

Kao pojedinac možete učiniti sledeće:

  1. Zasadite raznovrsne biljke, koje su izvorne na području gde živite i koje cvetaju u različitim periodima godine;
  2. Kupujte med direktno od lokalnih pčelara;
  3. Kupujte proizvode od poljoprivrednika koji se bave održivom i organskom poljoprivredom;
  4. Izbegavajte upotrebu pesticida, fungicida i herbicida u svojoj bašti;
  5. Napravite fontanu za pčele tako što ćete ostaviti flašu ili posudu s vodom u svojoj bašti;
  6. Obratite se pčelaru za pomoć ako u svom dvorištu nađete košnicu i nikako je ne uništavajte;
  7. Razgovarajte s ljudima oko sebe o značaju pčela i delite informacije o tome koliko su one zapravo ugrožene.

Nekome su simpatične, neko ih se plaši, međutim, mnogi konzumiraju slatki nektar koji proizvode. Stoga sačuvajmo pčele i spasimo svet.

Svim pčelarima čestitamo Svetski dan pčela.

Pobeda-info

Podeli tekst

Najnoviji članci

Kategorije