loader image

POD ZELENIM KROVOM SRBIJE: Razorna oluja poharala sever Srbije

Našu zemlju, ali i čitav Balkan proteklih dana pogodila je snažna oluja koja je odnela i ljudske žrtve. Nevreme sa jakom kišom i jakim vetrom zahvatilo je prostore Srbije, posebno sever zemlje u sredu, 19. jula i u petak, 21.jula. Jak vetar i jaka kiša čupali su drveće, oštetili krovove na brojnim objektima kao što su škole, kuće i stambeni kompleksi, gde je došlo i do isključenja struje u pojedinim gradovima.

Nakon niza vrućih i suvih dana kojima smo bili izloženi, vremenske nepogode nisu novina i svojstvene su u letnjem periodu. Međutim, mesec jul 2023. godine ostaće upamćen po razarajućim posledicama oluje koja po priči mnogih građana, nije viđenja do sada. Oluja je iznenada zamračila nebo i donela zaslepljujuću kišu, bujicu i vetrove širom severa Srbije. Zaustavila je saobraćaj i ostavila ulice zakrčene oborenim stablima.

Ovih dana svi sagledavamo posledice oluje koja se ubraja u „super-ćelijsku“, a šta u stvari označava njeno ime i po čemu se razlikuje od onih oluja koje smo do sada susretali? Super-ćelijska oluje je pojava koja se pojavila na američkom kontinentu, a za naše prostore nije tipična (barem do sada), ali kako smo svedoci klimatskih promena, vrlo verovatno ćemo u budućnosti biti izloženi ovom tipu nepogode. Jedan od okidača za pojavu super-ćelijske oluje je toplota, vlaga i „smicanje“ vetra (brzina vetra i pravac se razlikuju po visini). Odlika ove oluje je neverovatna struktura oblaka, gotovo apokaliptičnog izgleda. U pitanju je najopasniji tip oluje koja je u stanju da stvori tornadu, koja nosi sve pred sobom, što smo imali priliku i da vidimo.

Grad koji je najviše pogođen u toku svega dva dana je Novi Sad. Srušena stabla, krovovi na školama, institucijama, ugostiteljskim objektima, kran koji je pao na okolne zgrade, veliki broj uništenih automobila, sve to u jednom gradu, gde je i dečak J.V. od 12 godina izgubio život posle udara struje. Scene kao iz američkih filmova. Svi parkovi u gradu su zatvoreni, a gradske komunalne službe, dan-noć rade na čišćenju grada.

Grad Novi Sad i građani su uzdruženim snagama uspeli da osposobe grad, i još jednom se pokazalo da smo kao pojedinci nemoćni, ali kada se držimo u zajednici da i elementarne nepogode ne mogu biti jače od duha solidarnosti.

Šta da uradimo ukoliko nas zadesi nevreme?

Ukoliko ste propustili da pratite upozorenja o dolasku oluje i niste stigli da zaštitete svoju imovinu i život, kako treba da se ponašamo u trenutku dolazeće oluje? Protiv jakih oluja koje su razorile Vojvodinu nema adekvatne zaštite, ali pojedina pravila je potrebno da znamo i da se pridržavamo. Najvažnije je sačuvati smirenost i odmah se skloniti sa otvorenog prostora, udaljiti od velikih staklenih površina i tendi i naći neki siguran zidani objekat. Otvoreni prostori su opasnost od munja, gromova i jakih udara vetra. Ako je moguće izbegavajte putovanja tokom razornih oluja. Vožnja u takvim uslovima može biti izuzetno opasna. Ako ste u automobilu, ostanite sa strane, izbegavajte blizinu drveća i bandera. Ako se nađete u šumi, zaštitite se granama niskog drveća i nikada nemojte stajati ispod visokog drveća na otvorenom prostoru. Neophodno je da izbegavate otvorena polja, vrhove brda i planine, obale, kanale ili druga vlažna mesta. Takođe, nemojte stajati uspravno nego se krećite čučeći, bez dodirivanja zemlje rukama. U okviru svog domaćinstva, bitno je da premestite predmete koji bi mogli postati projektili (baštenski nameštaj, alati..) i smestiti ih u siguran prostor.

Naša planeta zemlja je nepredvidiva, a razorne oluje se više ne dešavaju drugima nego i nama.  Kako planeta nastavlja da se zagreva, oblasti sklonije olujama najverovatnije će se menjati.

Za kraj zapamtite: Ne dolaze sve oluje da ti unište život. Neke dođu da ti raščiste put“.

Pobeda – info

Podeli tekst

Najnoviji članci

Kategorije