loader image

POD ZELENIM KROVOM SRBIJE: POČINJE SEZONA PRAVLJENJA ZIMNICE

Septembar i oktobar mesec pored toga što simbolizuju odlazak leta i početak jeseni, sa sobom donose i mirise jesenjih aroma. Za srpsku domaćicu, dolazak jeseni nagoveštava pripremu zimnice. Pregršt ukusnih jela, punih vitamina, u čijim će se ukusima uživati do proleća.

Od Subotice, Kikinde, Sremske Mitroviće, Šapca, Čačka, do Beograda, Negotina, Kraljeva, Pirota i Sjenice, naša plodna zemlja zamirisaće na ajvar, pečenu papriku, kuvani paradajz i ukiseljenu salatu – turšiju.

Prostor na kojem živimo važi za poljoprivredno područje, međutim, velika količina padavina koja je tokom letnjeg perioda pogodila Srbiju i vremenske nepogode uticale su na rod poljoprivrednih proizvoda. Pijace i veliki trgovinski lanci, počeli su sa ponudom robe za pripremu zimnice, a naše snalažljive domaćice i ove godine neće dozvoliti da bilo šta pokvari stari običaj pripreme zimnice. U nastavku teksta vam donosimo brze i praktične recepte za pripremu samo jednog dela zimnice, a u pitanju je paprika na više načina.

Bez ajvara i turšije u zimskom  periodu ni jedan obrok nije potpun. Počasno mesto u pravljenju zimnice zauzima njeno veličanstvo – paprika. Bilo ljuta ili slatka, paprika spada u sastavni deo tradicionalne srpske kuhinje.

Na jugu Srbije, na teritoriji opštine Leskovac uspeva najbolja sorta paprike, od koje se pravi čuveni leskovački ajvar, koji je postao brend – robna marka, proizvod zaštićenog porekla. Leskovački majstori za ajvar koriste papriku koja u sebi sadrži više suve materije i svojim je oblikom i drugim svojstvima pogodna za pečenje na tradicionalnim grejnim telima.

Recept za ajvar: Svako domaćinstvo koje sprema zimnicu ima svoju verziju ajvara. Neki ga vole blagog, neki ljutog, neki dodaju začine i patlidžan. Predstavićemo vam tradicionalan recept za klasični ajvar od paprike koji će vam dati ajvara za 5 većih tegli, tj. oko 5 kg ajvara. Za pripremu ovog ajvara će vam biti potrebno oko 6 sati, a rezultat će biti ukusan ajvar kojeg će svi hvaliti. Potrebno vam je: 10 kg crvene paprike, 3 kg ljubičastog patlidžana, 1 l ulja, 5 češnja belog luka, 2 kašike šećera, 4-5 kašika soli (po ukusu), 200 ml sirćeta i 10 g konzervansa (po želji). Nakon što operete, ispečete i očistite papriku i patlidžan, pristupite samom procesu pravljenja.

U veliki lonac stavite oko 600 mililitara suncokretovog ulja i pustite da se ulje zagreje na umerenoj vatri. U međuvremenu, sameljite paprike i patlidžan na mašini za mlevenje mesa ili ih iseckajte u seckalici. Samlevene paprike i patlidžan ubacite na zagrejano ulje i promešajte dok se sastojci ne sjedine. Ajvar je potrebno neprestano mešati kako ne bi zagoreo. Kada ajvar počne krčkati, ubacite sitno naseckan beli luk i nastavite mešati. Zavisno o količini sastojaka, potrebno je kuvati i mešati ajvar oko 1,5 do 2,5 sata. Nakon što je ajvar dobio određenu gustoću (nakon nekih 45 minuta), dodajte šećera, promešajte, a zatim dodajte soli. U početku manje, a kasnije ćete probati ajvar i dodati još ako je potrebno. U ajvar dodajte sirće i ponovo promešajte, a zatim po želji dodajte konzervans i nastavite mešati. Nakon 60 – 90 minuta, ajvar bi trebao biti dobre gustoće. Izvadite malo ajvara na tanjirić i probajte ga, te po potrebi dodajte soli ili šećer. Prethodno sterilizirane, vruće staklene tegle punite vrućim ajvarom. Pokrijte napunjene tegle krpom i pustite ih da se ohlade, a zatim ih skladištite.

Barena paprika za zimnicu: 7 kg paprike, 4 glavice belog luka i 3 veze peršuna. Za smesu za barenje vam je potrebno: 3 l vode, 1 l sirćeta, 250 gr šećera, 250 gr soli, 1/2l ulja i kesica bibera. Paprike prvo očistiti od semena i drške pa dobro ocediti od vode, pa potom iseckati peršun i luk. Smesu za barenje staviti da provri pa dodavati paprike ali ne smeju postati previše mekane. Potom, barene paprike ređati u tegli i dodavati iseckani peršun i luk. Tegle dobro zatvoriti i ostaviti da se ohladi.

Paprika iz rerne: Paprike iz rerne se za čas posla spremaju, a smatraju se delikatesom. Evo jednog recepta koji morate da probate. Količinu sastojaka možete da odredite sami. Paprike očistite od semenki i poređajte u prethodno zagrejanu rernu na 220 stepeni. Ostavite oko 10 minuta i znaćete da su gotove ako su mekane na dodir. Dok su paprike u rerni, seckajte beli luk, peršun i celer. Paprike stavite u teglu pa pospite iseckanim lukom, celerom i peršunom. Pritisnite ih odozgo i držite na tamnom mestu.

Kisela paprika u tegli: Kisela paprika u tegli je idealna zimnica bez konzervansa, a evo na koji način se sprema. Za pripremu je neophodno: 1 l sirćeta, 3 l vode, 150 gr soli i  80 gr šećera. Dobro očistiti paprike pa ih oprati, prosušiti i izbockati čačkalicom. U posudi prokuvati vodu, sirće, šećer, so i ostaviti da se prohladi. U tegli naslagati paprike pa dodati vodu pripremljenu. Potom staviti u šerpu i pasterizovati 20 minuta na 80 stepeni. Ukoliko želite da paprike budu manje kisele dodajte više šećera.

Somborka paprika u tegli: Ovaj recept je za ljubitelje ljutog ukusa. Biće vam potrebno: 4 kg paprike somborke, 200 ml ulja, 200 gr soli, 200 ml alkoholnog sirćeta, 200 gr šećera, pola kesice konzervansa, pola kesice vinobrana i biber po ukusu. Dok paprike čistite ostale sastojke pomešati u šerpu i ostaviti da proključa. Dodati paprike i smanjiti vatru. Svaku papriku treba bariti po minut pa ih vaditi i slagati u tegle. Između njih sipati biber pa kad se sve paprike naređaju dodati vodu u kojoj su se kuvale.

Septembar je mesec lepog vremena, šarene pijace od voća i povrća, gde god da krenete sokakom će se osetiti draž i miris jeseni. Pronađite vremena i umesto kupovne ili gotove zimnice, pripremite slanu poslasticu za uživanje porodice tokom dugih zimskih meseci.

 

Pobeda – info

Podeli tekst

Najnoviji članci

Kategorije